5 vinkkiä: Malta & EF Liiderin työ

Tällä kertaa luvassa 5 vinkkiä tuplana: ekat viisi on mun vinkit Maltalle lähtijälle (tosin huomioikaa, että majoituin itse tarkalleen ottaen Sliemassa) ja toiset viisi on suunnattu EF Liiderin työtä harkitseville. Jälleen postauksen somisteina jämäkuvia, joita ei valitettavasti ole paljon, koska niitä "pääpostauksiinkaan" läiskättyjä kuvia ei ole tarpeeksi. Ensi vuonna parempi suoritus -- mihin kohteeseen sitten päädynkään.


Maltalle lähtijälle

1) Käteinen
Varaa aina käteistä mukaan. Maltalla ei käy kortti läheskään kaikkialla, ei aina edes sellaisissa liikkeissä tai kaupoissa joissa luulisi, joten käteinen on must. Automaatteja löytyy toki jonkun verran, mutta esimerkiksi monilla hiekkarannoilla sekä Blue Lagoonissa ja Azure Window'lla (joissa on siis ravintoloita ja muita kojuja) en semmoisia kyllä nähnyt.

2) Hintataso 
Maltan hintataso on vähän alhaisempi kuin Suomen. Esimerkiksi taksit, bussit, ruokakaupat, vuokra ja kirjat ovat halvempia kuin Suomessa, mutta meikeistä ja vaatteista saattaa joutua maksamaan aika lailla saman verran. Ravintolaruoan hinta vaihtelee paikan tason mukaan, mut sanoisin silti että taso niissäkin alhaisempi kuin Suomessa. Hintaerot Suomeen ei oo kuitenkaan yleisesti erityisen suuria.

3) Kalliorannat vs. hiekkarannat
Maltalla on pääasiallisesti kalliorantoja, mikä mulle oli osa sen viehätystä ja ehdottomasti mun suosikkiasioita koko maassa. Rakastin niitä! Ja uskon, että useimmat Maltalla kävijät tulee niinikään rakastamaan niitä. Ihan kaikkia ei kuitenkaan nappaa ja näitä ihmisiä varten koen tähdelliseksi muistuttaa, että hiekkarantoja täytyy Maltalla etsiä. Tärkeimmistä turistialueista Mellieha on ainoa hiekkarantojen läheisyydessä sijaitseva kohde, ja yleisestikin juuri tuolta pääsaaren pohjoisosista löytyy ne upeat hiekkarannat korkeine aaltoineen. Kalliorantoja puolestaan on kaikkialla, pieniä ja isoja, ruuhkaisia ja rauhallisia, ja niiden löytämiseen riittää rantakadulla käveleminen silmät auki. Useilla kalliorannoilla on myös rappuset mereen, eli sinne ei tarvitse hypätä ja ylös pääsee helposti.  Myös uima-alueet on selkeästi merkitty pikkuisillekin rantaplänteille. Malta on onneksi niin pieni, että siellä pääsee helposti nauttimaan sekä kallio- että hiekkarannoista. Suosittelen tätä lämpimästi, koska Maltan kirkkaista ja lämpimistä vesistä ei voi nauttia liikaa tai liian monimuotoisesti!

Mun rakkaat Orientation Walkilla

Aamulenkillä Tigné Pointissa

4) Välimatkat
Kuten yllä mainitsinkin, Malta on niin pieni maa, että siellä ehtii nähdä lyhyessäkin ajassa vaikka mitä. Maltan pääsaari on pituudeltaan noin 30 km ja leveydeltään noin puolet siitä, joten välimatkat ei ihan oikeasti ole pitkiä. Muut asutetut saaret, Gozo ja Comino, on vaan 20-30 minuutin lauttamatkan päässä pääsaaresta ja kooltaan paljon pienempiä. Bussiyhteydet pääsaarella on todella toimivia ja liput edullisia, ja lännessä (jossa sijaitsee mm. Valletta, Sliema, Msida ja St. Julian's) monet välimatkat käveleekin. Itse otin vain yhtenä päivänä bussin Sliemasta oppilaiden koululle Msidaan ja kävelin muina päivinä. Kyllähän siinä sellainen 40 minuuttia meni rantakatua pitkin (suorempaa reittiä n. 15 vähemmän), mutta kaupunkien sisällä aikaa menee tietysti paaaljon vähemmän. Itse kävelin Maltalla niin paljon kuin mahdollista: saa liikuntaa, pääsee ihastelemaan maisemia, ympäristö tulee tutummaksi ja rusketuskin ehtii tarttua. Miinuspuolena tietysti jäätävä hikoilu, mutta siltä nyt ei voi välttyä vaikka tekis mitä.

5) Mihin aikaan vuodesta Maltalle?
Maltalle on parasta lähteä huhti-lokakuussa, jolloin sää on lämpimimmillään. Jos haluat nauttia vehreästä luonnosta, kevät on paras aika lähteä, tosin merivedet eivät ole vielä ehtineet lämpenemään parhaimmilleen. Kesään mennessä luonto on ehtinyt jo kuivua, mutta merivesi on ihanaa. Syksyllä merivedet on kuitenkin kaikkein lämpimimpiä ja sää on edelleen helteinen. Talvikaudella esimerkiksi lomalennot eivät enää lennä Maltalle, mutta silloinkin saa tietysti nauttia paljon lämpimmästä säästä kuin täällä pimeässä pohjoisessa.


EF Liiderin työtä harkitsevalle

1) Kielitaito
Kurssikohteen kielen korkea taitotaso on tärkeää tässä työssä. Ainoat ihmiset, joille sä tuut reissulla suomea puhumaan on suomalaiset oppilaat ja mahdollisesti suomenkieliset kollegat (ja joissain tapauksissa kenties oppilaiden vanhemmat). Usein kuitenkin myös suomalaisten työkavereiden kanssa puhutaan englantia, koska seurassa on useimmiten muiden maiden kansalaisia. Suurin osa sun työkavereista, myöskään sun co-leader (sun läheisin työkaveri), ei puhu suomea, ja sun esimiehistä ei puhu välttämättä yksikään. Oppilaille on myös suotavaa puhua englantia mahdollisimman paljon ja aina silloin, kun sun co-leader on mukana (eli suurimman osan päivää). Poikkeuksena tietysti sellaiset asiat, joita oppilas ei englanniksi (tai muulla kohdekielellä) ymmärrä tai osaa ilmaista. Sulla täytyy siis olla sujuva suullinen kielitaito ja laaja sanavarasto, sekä itsevarmuutta puhua kieltä. Työssä on hyvin mahdollista joutua asioimaan esimerkiksi lääkärillä tai poliisilaitoksella; itse et välttämättä tarvi visiittiä kumpaankaan, mutta jos sun oppilas tarvitsee, on sun tehtävä mennä mukaan ja toimia tulkkausapuna.

2) Itsevarmuus
On olemassa syy sille, että iso osa liidereistä on opettajia tai opettajaopiskelijoita: liideriltä vaaditaan itsevarmuutta esiintyä ihmisjoukon edessä, ryhmänhallintataitoja ja auktoriteettia. Ryhmän haastavuutta ei voi etukäteen tietää (tosin suuri ryhmäkoko tuo automaattisesti oman haasteensa), joten sulla on oltava varmuus siitä, että sulla on taidot käsitellä ryhmää kuin ryhmää. Opettajakoulutusta ei liideriltä vaadita, mutta kokemus ryhmänhallinnasta ja esiintymisestä on erittäin hyödyllistä.

3) Stressinsietokyky
Liiderin työ on äärettömän intensiivistä. Sulla on usein monta asiaa muistettavana ja hoidettavana samaan aikaan, ja uusilla tehtävillä on tapana ilmestyä ennen kuin vanhat ehtii hoitamaan pois alta. Lisäksi sulla on koko ajan vastuu sun oman kurssin oppilaiden turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Työ on stressaavaa, joten liiderin täytyy ehdottomasti osata käsitellä stressiä ja pitää langat käsissään, vaikka niitä miten kerääntyisi. Apua on totta kai aina saatavilla, joten yksin et koskaan jää, mutta sä oot kuitenkin sun oman kurssis vastuuhenkilö.

Matkalla oppilaiden koululle

Boat partyn maisemia

4) Organisointikyky
Liideri kantaa periaatteessa aina mukanaan isoa määrää tärkeitä papereita, joista huomattavimpia on (kenties) kaikkien kurssilaisten lentoliput ja junior-kursseilla kaikkien passit. On myös lomakkeita, jotka tulee kurssin eri vaiheissa täyttää koskien muun muassa rahanmenoa. Ja tässä vain muutama esimerkki. Papereista on tärkeä pitää huolta ja ne tulee säilyttää oikein. Organisointikyky on siis tärkeetä. Kansio tärkeille papereille on erittäin hyödyllinen. Myös kalenteri tai vaikkapa muistiinpanovihko on loistava toveri: tehtävien organisointi helpottuu huomattavasti, kun ne näkee paperille kirjoitettuna (mielellään vielä tekemis- tai tärkeysjärjestyksessä), ja tuo myös outoa mielihyvää ruksia niitä tehdyiksi. 

5) Kokemus matkustelusta
Sun vastuulla on viedä kurssilaiset turvallisesti Helsinki-Vantaalta kohteeseen ja takaisin, ja oot myös porukalla kulkiessanne vastuussa oppilaista kaikilla reissuilla ja ylipäätään kohteessa kulkiessanne. Kokemus matkustelusta ja ongelmista joita reissatessa voi tulla on vaatimus tässä työssä, ja voit olla varma että matkustuskokemusta kysytään haastattelussa. 

**

Tärkeintä liiderin työssä on kuitenkin aito halu ja into olla tekemässä oppilaille mahdollisimman upeeta ja onnistunutta kielimatkaa. Ilman sitä ei työstä pysty nauttimaan täysin rinnoin ja myöskään oppilaat eivät ansaitse liideriltään vähempää. Tää työ on äärettömän palkitsevaa, kokemuksia rikastavaa ja suosittelen sitä lämpimästi jokaiselle, jolta löytyy yllä esiteltyjä ominaisuuksia sekä ihan yleisesti vaan elämäniloa ja ihmis- ja yhteistyötaitoja. EF Liiderin työssä pääsee osaksi myös välittävää, kansainvälistä ja maailman ihaninta työyhteisöä. Ja maailman näkeminen on tietysti huikea lisä.

Comments