maanantai 29. elokuuta 2016

5 vinkkiä: Dubrovnik (& Mlini)

1) Huomioi Dubrovnikin lähialueet
Dubrovnikin lähellä on useita vähemmän tunnettuja mutta samoin verroin kauniita kaupunkeja, joista löytyy loistavia majoitusvaihtoehtoja vuokra-asunnoista hotelleihin. Kannattaa ottaa esimerkiksi Mlini ja Cavtat huomioon majoituspaikkaa etsiessä, sillä molemmissa on paljon nähtävää itsessäänkin ja Dubrovnikiin pääsee vaivattomasti ja edullisesti bussilla. Jos siis kukkarolle  tai muille preferensseille sopivampi majoitus löytyy Dubrovnikin ulkopuolelta, ei kannata tyrmätä ajatusta. Jos itse joskus palaan Dubrovnikin alueelle, majoittuisin luultavasti Cavtatissa.

2) Huomioi historia
Jugoslavian hajoamissotien kauheudet on ihmisillä vielä tuoreessa muistissa ja sen tapahtumat vaikuttaa ihmisten arvoihin ja näkemyksiin edelleen, ja niitä opetetaan myös jälkipolville. Esimerkiks meidän reissu Montenegroon sai eräältä paikalliselta tahmeahkon vastaanoton nimenomaan sota-ajan tapahtumien takia. Paikallisten kanssa keskustellessa kannattaa siis huomioida Kroatian lähihistoria ja kireät välit tiettyihin naapurimaihin.

3) Omatoimi-/kiertomatkailu suositeltavaa
Tää on nyt vähän do as I say, not as I do. Mä tein opastetun päiväretken Montenegroon, mutta en suosittelisi sitä. Retken tempo oli liian nopea ja liiallinen bussissa istuminen väsyttävää. Uskon, että omatoimimatka Montenegroon olis paljon antoisampi, ja jos välttämättä haluaa opastetun retken, yön yli kestävä reissu lienee parempi vaihtoehto. Mä pysyttelin reissullani Dubrovnik-Mlini-akselilla, mutta suositteleisin kiertomatkaa: monet meidän tapaamat turistit oli kiertänyt Dubrovnikin lisäksi Splitissä ja Hvarin saarella, ja tiedän monien matkustavan samalla reissulla esimerkiksi Italiaan, Serbiaan ja Bosnia-Hertsegovinaan. Mua kiinnostaa kaikki kolme mainittua tosi paljon, sekä muun muassa Albania ja Slovenia, joten mua hieman harmittaa se, ettei me lähdetty saman tien kiertomatkalle. Ensi kerralla!

More kitties ja kauniissa kunnossa olevat kengät

Pukuhuoneita Budvan uimarannalla

Mlini at 7 am

Dubrovnikin vanhakaupunki

Mlini

Kroatian kontrasteja

Kroatian kontrasteja II: turistikauppa ja kirkko

4) Ota mukaan kortti ja kunia
Kroatiassa myyjien on kuulemma laitonta ottaa vastaan euroja, eikä kukaan niitä ainakaan meiltä huolinutkaan. Yksityishenkilöille voi kyllä usein maksaa euroilla: meidän vuokraisäntä olis esimerkiks huolinut eurojakin kun maksettiin kyyti lentokentälle, mutta taksi tai bussi tuskin olisi. On hyvin suositeltavaa ottaa kortin lisäksi kunia mukaan, koska kaikkialla ei käy kortti. Huomauttaisin kuitenkin, että Maltaan verrattuna kortti kävi todella monessa paikassa.

5) Diving Center Blue Planet
Tää vinkki on sukeltamisesta kiinnostuneille. Dubrovnikissa sukeltamista suunnittelevan kannattaa pitää mielessä, että Blue Planet toimii Hotel Dubrovnik Palacen yhteydessä ja sen asiakkailla on oikeus käyttää ilmaiseksi hotellin ihania rantoja, uima-altaita ja aurinkotuoleja. Myös allasbaari ja ravintolat on käytettävissä. Mun ehdottomia matkan huippuhetkiä oli onnistuneiden sukellusten jälkeen loikoilla aurinkotuolilla kalliosta muovatulla terassilla, vaan puolen metrin päässä aaltoilevasta merestä, ja pulahtaa sinne aina kun 33 asteen lämpötila kävi liian epämukavaksi. Perfection. Mulla ei myöskään oo pahaa sanottavaa itse sukelluskeskuksesta, joten senkin puolesta tää vinkki checks out. 

Kyltteihin nähty hieman enemmän vaivaa kuin Suomessa

Taiteellista
Streets of Mlini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti