keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

5 vinkkiä: Sansibar

Ootko suunnittelemassa tai harkitsemassa matkaa Sansibarille? Alta löydät mun viisi vinkkiä tälle paratiisisaarelle. Kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa myös mun matkakertomus, josta löytyy paljon enemmän kuvia ja tarkempaa tietoa mun reissusta!

1) Käytä mieluummin dollareita kuin paikallista valuuttaa
Tansanian rahayksikkö on Tansanian shillinki, jota meillä oli käteisenä mukana n. 250,000. Yhdysvaltojen dollari hyväksytään kuitenkin kaikkialla ja hinnat myös ilmoitetaan dollareina joko pelkästään tai shillinkien lisäksi, joten mitään tarvetta shillingeille ei ole. Jos kuitenkin käytät shillinkejä, kannattaa varmistaa, että sulla on ilman nettiyhteyttä toimiva valuutanmuunninsovellus mukana. Jos et hahmota shillingin arvoa suhteessa dollareihin tai euroihin, sulta saatetaan pyytää jopa useita kymmeniä euroja liikaa rahaa. Meille kävi näin meidän taksin kanssa ja käytettiin siitä lähtien vain meidän hotellin kuljetuspalvelua.


2) Beach boys ain't so bad
Meitä varoiteltiin rantapojuista ("beach boys") jo taksissa ja uudelleen hotellilla. Beach boys viittaa julkisilla rannoilla kulkeviin paikallisiin nuoriin miehiin, jotka yrittävät myydä turisteille retkiä ja muistoesineitä, ja joiden ainakin sanotaan käyttävän usein huumeita. Retket lähtevät paljon halvemmalla kuin hotellien tarjoamina, ja vaikka hotellit väittävät muuta, retket ovat melkein aina niitä ihan samoja. Hotellit tienaavat siitä, että turistit ostavat heiltä retket, mikä lienee osasyy sille, että rantapojuista varoitellaan ja heidän retkiensä laatua vähätellään. Ketään huumehörhöä ei tavattu, pelkästään mukavia nuoria miehiä, jotka hyväksyivät kohteliaasti sanan ei ja jatkoivat matkaansa. 

3) Keltakuumerokotuksesta ja tippikulttuurista
Me luettiin useammasta lähteestä, että keltakuumerokotustodistus on pakollinen Sansibarille tultaessa ja saarelle ei pääse ilman todistuksen näyttämistä. Meiltä ei missään vaiheessa kysytty mitään tästä todistuksesta ja päästiin siis maahan ilman sitä. Mä en kuitenkaan tarkoita, etteikö sun pitäisi ehdottomasti huolehtia vaadittavat rokotukset ja todistukset kuntoon ennen matkustamista  mutta tiedoksi kuitenkin. Tipin antaminen oli toinen juttu, josta moni nettisivu muistutteli ja mä huokailinkin asiaa jo etukäteen. Meiltä ei kuitenkaan pyydetty tippiä kuin kerran. Voi olla, että sitä ehkä odoteltiin, mutta kukaan ei ilmaissut millään tavalla pettymystä tai tuohtumusta siitä, ettei sellaista annettu. Sanoisin siis oman kokemuksen perusteella, että eurooppalaiset saavat pihistellä rauhassa.4) Cheetah's Rock
Kuten matkakertomuksessani kirjoitin, Cheetah's Rockilla vierailu oli mun reissun paras päivä ja kokemus, jota en unohda koskaan. Jos siis olet ihminen, jolle eläimet ja eläinten oikeudet ovat lähellä sydäntä, et missään tapauksessa voi jättää tätä inspiroivaa ja opettavaista vierailua välistä. Sen lisäksi, että tää tulee olemaan sulle huikea kokemus, myös Cheetah's Rock ja sen eläimet hyötyvät tästä. Cheetah's Rockin toiminta rahoitetaan täysin vierailijoden sisäänpääsymaksusta (160 dollaria) ja muista lahjoituksista, eikä tukea tule lainkaan esimerkiksi Tansanian valtiolta. Vieraile Cheetah's Rockin omilla sivuilla tästä.
5) Sansibar vs. Seychellit
Jos oot harkinnut matkakohteeksi Sansibaria, kannattaa samalla harkita myös Seychellejä. Kuten Sansibar, myös Seychellit on Afrikkaan kuuluva paratiisisaari Intian valtameressä. Koska kohteet ovat suhteellisen lähekkäin, matkustaminen kohteisiin on myös suurin piirtein samaa hintaluokkaa. Mä olin kaksi vuotta sitten Seychelleillä ja vaikka Sansibar oli huikean kaunis ja unohtumaton paikka, Seychellit on edelleen upein paikka, missä mä oon ollut. Sansibar on hintatasoltaan edullisempi, siellä on monipuolisemmin aktiviteetteja ja turisteihin ollaan tottuneita, minkä vuoksi kaikki toimii joitenkin sujuvammin. Seychellit on henkeäsalpaavan kaunis, turisteja on vähän ja omaa rauhaa paljon. Tiet ovat loistavassa kunnossa verrattuna Sansibariin ja auton vuokraaminen on siten erittäin suositeltavaa. Molemmissa on puolensa ja se, kumpi kohde kannattaa valita, riippuu siitä, mitä kukakin matkaltaan etsii. Mun Seychelleistä kertovat tekstit löytyvät täältä, täältä ja täältä.1 kommentti:

  1. Me ollaan myös miehen kanssa suunniteltu matkaa tuonne Santsibariin. Hyvä tietää, että kannattaa suosia suoraan hotellien kuljetuspalveluita, jos mahdollista. Todella hienoja kuvia ja vitsi mitkä maisemat. Kiitos paljon näistä vinkeistä, todella hyviä!

    VastaaPoista